Robotik - 6: Mbot'u Tanımak
mBot ile STEM Eğitimine Başlayın!
STEM; science, technology, engineering ve mathematics kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu alandaki akademik disiplinleri tanımlar. Özellikle Amerika’da son zamanlarda oldukça popüler olan bu eğitim sistemi, ülkemizde de yerini almaya başlamıştır. Çoğu eğitim kurumu öğrenciler için maker sınıfları gibi atölyeler kurarak özellikle küçük yaşta çocukların bu alanlara ilgi duyması ve yaratıcılıklarını ortaya koyması için çalışmalar yapmaktadır.
STEM eğitimleri çoğunlukla uygulamalı olarak yapılmaktadır. Bu eğitimler için özel olarak hazırlanmış bir çok deney ve eğitim kitleri vardır. Bu kitleri, günümüzün LEGO setleri gibi düşünebiliriz. Çocuklar, çeşitli parçaları biraraya getirerek akıllarındaki projeleri yapmış olacak, aynı zamanda ortaya getirdiği ürünün kendi emeği olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyacaktır. Bu projelere herhangi bir değişiklik veya geliştirme imkanı da bulunduğundan, çocukların yaratıcılığı gitgide artacaktır.
Çocuklar için kodlamaya yönelik MBlok (grafiksel blok kodlama programı) destekli ideal bir settir.
mBot Nedir?


mBot Modelleri
mBot Kutu İçeriği
mBot’un yanında gelen kızılötesi kumanda aşağıdaki gibidir:

Kumandayı kullanabilmemiz için öncelikle CR2025 tipinde bir saat piline ihtiyacımız var.
mBot Montajı Nasıl Yapılır?
mBot’un montajını aşağıdaki 10 adımı takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. mBot ie birlikte detaylı montaj klavuzuda kutuda yer almakta.
- Gövdeye motorları vida ve somunlar ile sabitleyin.
- Tekerlerkleri motorlara geçirip vidalayın.
- Tekerleklere lastikleri geçirin
- Çizgi izleme sensörünü gövdeye monte edin.
- Ultrasonik sensörü gövdeye monte edin.
- Sensörlere kabloları bağlayın ve kabloları gövdenin üst kısmına geçirin.
- Ana kartı taşıyacak yükseltici ayakları gövdeye monte edin.
- Pil yuvasını (ya da LiPo pil kullanıyorsanız LiPo’nun kendisini) gövdenin üst kısmına sabitleyin.
- 4 adet vida ile ana kartı ayaklara sabitleyin.
- Kabloları ve kablosuz haberleşme modülünü uygun konektörlere takın.
mBot Güç Bağlantısı Nasıl Yapılır?
mBot’unuzu isterseniz 4 adet kalem pil ile, isterseniz mBot uyumlu LiPo batarya ile çalıştırmanız mümkündür (LiPo batarya ürün içeriğine dahil değildir, ayrı olarak temin etmeniz gerekir).
LiPo bataryayı, aşağıda görmüş olduğunuz sokete takabilirsiniz. Konektör üzerinde yer alan çentik sayesinde ters takmanın ihtimali yoktur.
LiPo batarya, mBot’unuza USB kabloyu bağladığınızda otomatik olarak şarj olacaktır. Şarj durumunu kart üzerindeki kırmızı ve yeşil renkli LED’lerden görebilirsiniz.


Merhaba mBot – İlk Hareket
mBot’unuzun kurulumunu yaptıktan sonra, kodlamaya geçmeden önce içerisinde yüklü olan programlar ile ilk hareketini gerçekleştirebilirsiniz. İçerisinden çıkan kızılötesi kumanda ile 3 farklı modda çalıştırabilirsiniz.
Kumanda üzerindeki tuşlar aşağıdaki şekilde çalışır:
- A: Manuel mod. Ok tuşları ile robota yön verebilirsiniz.
- B: Engelden kaçma modu. Robot önünde bulunan ultrasonik sensör ile engellerden kaçar.
- C: Çizgi izleme modu. Robot alt kısmında bulunan 2 adet çizgi sensörü ile beyaz zemin üzerinde çizilmiş siyah çizgileri takip eder. Kutu içerisinden çıkan pistte deneme yapabilir ya da beyaz kağıt üzerine siyah elektrik bandı ile kendi pistinizi oluşturabilirsiniz.
- 1-9: Motorların çalışma hızını ayarlar.
mBot Kurulumu – İlk Projemizi Yapalım!
mBot’u bilgisayar ortamında programlamak için gereken program mBlock‘tur. mBlock, diğer Makeblock ürünleri ile kullanılabileceği gibi, mBot’un kullanımı ve programlanması için gereklidir. Scratch tabanlı bir grafiksel blok programlama arayüzü sayesinde bilgisayarınızda oyunlar, animasyonlar, resimler, müzik vb. oluşturabileceğiniz gibi robotlarınızı da kolayca programlamanızı sağlar. Programı bilgisayarınıza indirip yükledikten sonra mBot’umuza bağlantı yapmamız gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder